Bir yangında en sık ölüm nedeni alevlerin kendisi değil, üretilen dumanlardır. Yangın kurbanlarının %95'i zehirli dumanda boğulur. Bir yangın durumunda duman oluşumu en büyük tehlikedir. Örneğin 10 kg kağıt veya karton içeren bir çöp kutusu yandığında 10.000 m3'e kadar gaz çıkaracaktır. Aynı miktarda köpük kauçuk ile yaklaşık 20.000 m3 duman üretilecektir. Saniyeler içinde, zehirli dumanlar tüm odaya dağılır ve içeride bulunan herhangi bir kişinin görüşünü engeller. Bu, yangından ve karbon monoksit gazlarından kaçmayı neredeyse imkansız hale getiriyor. Konsantrasyonda keskin bir düşüşe neden olur. Alev ne kadar uzun süre yanarsa, o kadar fazla gaz üretilir. Bunlar başlangıçta baş ağrısına neden olur ve daha uzun süre maruz kaldıktan sonra duman zehirlenmesine ve nihayetinde en kötü durumda ölüme yol açan bilinç kaybına neden olur.
Yangının kaynağına bağlı olarak, dumanlar, karbon monoksite ek olarak, akciğerler ve vücut için zararlı olan farklı maddeler içerecektir, bunlar arasında hidroklorik asit, kükürt dioksit, amonyak gazı, fosgen veya siyanür bileşikleri yer alabilir .Toksik maddeler akciğerlere girerek akciğerlerin iç yüzeyinde yanıklara, soluk borusunun şişmesine veya kanın oksijen taşımasını engellemesine neden olur. Bu tür bir inhalasyon travması oluştuğunda oksijen alımı daha da zorlaşır ve hatta imkansız hale gelebilir. Bu nedenle toksik maddelerin solunmasından sonra hayatta kalma şansı çok düşüktür. Bununla birlikte, her yıl yaklaşık 6.000 kişi uzun vadeli hasarla yangınlardan kurtuluyor. Bu genellikle ciltte ağrıya neden olan veya kişiyi başka bir şekilde etkileyen akciğerler veya yanma kalıntıları ile ilgilidir.
Çünkü dumanların yanı sıra alevlerin tehlikesi de hafife alınmamalıdır. Deri yanıkları nedeniyle çok az insan ölür, ancak bu tür yanıklar son derece ağrılıdır ve yalnızca duman zehirlenmesi ile birlikte ölümcül olabilir. Deri yanıkları, yanık derecesi ve yanık bölgesinin oranı belirlenerek, şiddetine göre sınıflandırılır.
YANGIN DERECELERİ
Birinci derece: Deride kızarıklık ve hafif şişlik, ağrı – geri dönüşümlü
İkinci derece: Kırmızı-beyaz tabanlı kabarcıklar, belirgin ağrı – tamamen veya yara izi ile iyileşir
Üçüncü derece: siyah-beyaz kabarcıklar/nekrozlar, sinir uçları tahrip olduğu için hafif ağrı yok – geri döndürülemez
Dördüncü derece: Kömürleşme, ağrı yok, derinin tüm katmanları ve alttaki kemik etkilenir - geri döndürülemez
YANMIŞ ALAN ORANI
Baş/boyun: %9
Bagaj: %36 (4×9)
Silahlar: %18 (2×9)
Bacaklar: %36 (2x2x9)
Cinsel organlar: %1
Vücut yüzeyinin %10'undan fazlasında ikinci ila üçüncü derece yanıklar varsa, bu yaşamı tehdit eder ve hipovolemik şoku tetikleyebilir. Kişinin bu şoku atlatıp atlatmaması genel sağlık durumuna ve yaşına bağlıdır.
Şirkette yangın çıkmaması için risk değerlendirmesi yapılarak yangına neden olabilecek tüm potansiyel tehlikeler belirlenmelidir. Yangınların en sık nedeni elektriktir. Tüm yangınların %32'si elektrik sistem ve cihazlarındaki teklemelerden kaynaklanmaktadır. Her yıl işveren sorumluluk sigortası birliğine bildirilen yaklaşık 3.500 yangının %17'si insan hatasından kaynaklanmaktadır. Aşırı ısınma, kundakçılık, yangın tehlikesi içeren işler ve yıldırım çarpmalarının yanı sıra, nedeni belirlenemeyen yangınların %21'i daha vardır.
Bir yangının çıkmasını önlemek ve kendiniz ve şirketiniz için yeterli korumayı sağlamak için özellikle iki nokta önemlidir: Yangından korunma ve yangından korunma önlemleri.
Yangın önleme ile, bir yandan yangınların oluşmasını önleyebilecek, diğer yandan bir yangının çok fazla yayılmamasını ve tüm bina boyunca ilerlememesini sağlayan yapısal yangından korunma önlemlerini önceden alırsınız. Kolay alev almayan yapı malzemeleri kullanmalısınız. Bu malzemelerin ne kadar yanıcı olduğunu, yangından korunma sınıfı olarak da adlandırılan yapı malzemesi sınıfına bakarak öğrenebilirsiniz. Bunlar Avrupa standardı DIN EN 13501-1 ve ulusal standart DIN 4102-1'e göre sınıflandırılmıştır.
Önceden organize edilmiş yangından korunma önlemleri, bir yangın durumunda genel hasarı en aza indirmelidir. Bunun nedeni, çoğu durumda, yangınla mücadele operasyonlarının tali zararının, yangının kendisinden kaynaklanan hasardan daha büyük olmasıdır. Son yılların en büyük yangınları 711 milyon Euro tutarında hasara yol açmıştır.
Yapısal önlemlere ek olarak, şirketinizde kurumsal yangından korunma önlemlerini de tanımlamalısınız . Kolay tutuşabilen alanlar için kurallar ve çalışanları kurtarmak için alınması gereken önlemleri belirlemelisiniz. En önemli önlemlerden biri, yangın söndürücülerin temin edilmesidir. Bunların bina genelinde açıkça görülebilecek yerlerde, maksimum yükseklikte konumlandırıldığından emin olun. 80-120 cm herkesin ulaşabileceği şekilde. Acil bir durumda hızlı bir şekilde bulunabilmeleri için yangın söndürücülerin yerlerini kaçış ve kurtarma planında işaretleyin. Ayrıca yangın söndürücülerin düzenli olarak kontrol edildiğinden ve bakımının yapıldığından emin olun. Yeterli yangından korunma asistanları ve bir yangından korunma görevlisi önceden atanmalı ve yeterli eğitim verilmelidir. Şirketinizdeki yangından korunma önlemlerini organize etmek ve çalışanlar tarafından bunlara uyulup uyulmadığını izlemek yangın koruma görevlisinin görevidir. Bir yangın durumunda ne yapacakları konusunda onlara düzenli eğitim verilmeli ve ideal olarak bunu yangın tatbikatları sırasında tatbik etmelidirler. Yangın koruma görevlisi, bir yangın durumunda, yangın güvenliğinin bir saha incelemesi sırasında işverenin sorumluluk sigortası birliğine kanıtlanabilmesi için davranış kurallarını tanımlamaktan ve belgelemekten sorumludur.
Ostim Organize Sanayi Bölgesi Ahi Evran Caddesi Gelişim İş Merkezi 18/11 YENİMAHALLE / ANKARA
+90 312 354 35 74
+90 542 354 35 74
0542 354 35 74
bilgi@etias.com.tr
Kampanya ve yeniliklerden haberdar olmak için e-bültenimize kayıt olun.
